Korábbi hírlevelek

Indikátorok, 1. rész

Indikátorok

Az indikátorok figyelemmel követése több módon is lehetséges. A program automatikusan gyűjti és értékeli az adatokat. Az ellátás folyamán folyamatosan tájékoztat, milyen indikátor esedékes az adott paciensnek és azzal mi a teendőnk. Tételes lista kérhető azon személyekről akikkel valamely indikátor szempontjából esedékes teendőnk van, illetve a rendelkezésre álló adatokból egy un. indikátor becslésre is képes a program.


Letöltés: MP4 | Ogg | WebM

Gyógyításra hangolva, 3. rész

Gyógyításra hangolva

Előző hírleveleink témához kapcsolódó tartalma:

I. rész – Adatkonverzió

II. rész – Ár

Letöltés: MP4 | Ogg | WebM

A modulok olyan funkciók gyűjteménye, melyek segítségével a rendszer tudása, döntés előkészítési képessége, kényelmi szolgáltatása fokozható. A modulok tetszés szerint variálhatók, akár időlegesen is, így minden felhasználó maga döntheti el a rendszer mely plusz képességeire tart igényt.

Az Ixnet rendszer háromféle funkcionalitásban választható:

Természetesen már alapkiépítésben is, a Primo szinten valamennyi tevékenység, ami a háziorvosi, házi gyermekorvosi munkához szükséges rendelkezésre áll, illetve elkészíthető vele valamennyi jelentés és statisztika.

Forte szinten olyan plusz funkciók használhatók, amik nem feltétlenül a mindennapi munka során jelentenek segítséget, kiterjesztik a rendszer képességeit.

A Maestro szint tartalmaz valamennyi jelenleg és a jövőben elkészülő modult, ezzel válik az Ixnet minden igényt kielégítő az orvosi munkán túlmutató alkalmazássá.

Annak azonban semmi akadálya, hogy rendszerében olyan funkciókat használjon, ami csak egy magasabb szintű kiépítésben elérhető. Tehát egy olyan modult, amit a Primo nem tartalmaz, minden további nélkül be tudja kapcsolni rendszerében, ehhez önmagában nem szükséges a teljes Forte vagy Maestro tudása. Például ha a labor, szakrendelési eredményeket elektronikus úton kapja, akkor elég csak a „kommunikáció” modul bekapcsolása, ahhoz, hogy ezek az eredmények automatikusan bekerüljenek saját dokumentációjába.

Ez természetesen a rendszer árában is jelentkezik, hiszen a nem használt modulokért nem is kell fizetni. Ezzel a működéssel az Ixnet teljes egészében a saját igényekhez igazítható, kialakítható egy olyan környezet, amiben valóban csak azok a funkciók találhatók meg, amire szükség van. De benne van a lehetőség, hogy bármikor újabb funkciókat is kipróbáljuk, akár csak időlegesen is.

Felhasználási szempontból megkülönböztetünk egygépes és többgépes használatot. A „több gép” esetében nincs felső korlát, tehát két munkaállomástól felfelé egységes. Az is megoldható, hogy egy több praxisos rendelőben, míg az egyik praxis csak egy számítógépen használja a rendszert, a másik több munkaállomáson.

A program használatba vétele után azonban nem hagyjuk magára. A következő részben bemutatjuk mit képes hozzáadni az orvosi munkához egy több évtizedes tapasztalattal rendelkező csapat. Szó lesz –többek között- ügyfélszolgálati munkáról, területi képviseletről, továbbképzésről.

Válaszok

Orvos továbbképzések témájú kérdőív eredményei alapján döntöttünk el azt, hogy melyek azok a 2014. évi orvos találkozók, amelyeken résztveszünk, illetve támogatunk. A találkozók pontos részleteiről a további hírlevelekben fogunk szólni.
Kitöltésért járó jutalmat -neves só inhalálót- most is hazavihette valaki. 26 nap alatt összesen 105 orvos válaszolt kérdéseinkre - mindenkinek köszönjük a segítséget!

Rendszeres találkozókon a válaszolók harmada, míg nem rendszeresen szerveződő szakmai összejöveteleken, 23% vesz részt. A harmadik lehetőséget, a kitöltők 30 %-a választotta. A válaszolók 13 %-a szerint nincsenek a környékükön rendszeres szakmai összejövetelek.

A kérdőív második kérdéséből kiderül az, hogy mely szempontok a legfontosabbak egy orvos továbbképzés kiválasztásánál: a megkérdezettek negyede, 26 %-nál a földrajzi közelség a legmeghatározóbb jelentkezéskor, az orvosok további 29 %-ának a megszerezhető kreditpontok száma dominál. A válaszadók 8 %-ának a továbbképzés díja, 15 %-ának a konferencia időpontja alapján dönt egy továbbképzés részvételéről. Érkeztek egyedi szempontok az egyéb válaszlehetőségre: a szakmai színvonal, a továbbképzés témája vagy az érdeklődési kör.

Az Orvos továbbképzések kérdőívre válaszolók közül, Dr. Fehér Ilona, Pécsről kapja az ajándékot, gratulálunk!!

XP

Áprilisban véget ér a Windows XP fejlesztése

A Microsoft idén január közepén jelentette be, hogy áprilistól nem fejlesztik tovább az eddigi legsikeresebb operációs rendszerüket, a Windows XP-t. Azóta eltelt majdnem két hónap, és az első változással már valószínűleg találkoztak azok, akik ilyen gépet használnak, a Microsoft ugyanis nem várta meg a „személyes” tájékoztatással az április 8-at. Már március 8-tól folyamatosan figyelmeztető üzeneteket írnak ki ezek a számítógépek.

Ami fontos, ez nem jelenti azt, hogy ezek a gépek ettől a naptól ne működnének tovább. Használhatóak maradnak, és a háziorvosi program is működőképes marad, de van pár fontos dolog, amit érdemes végig gondolni.

Ha tovább használják a jelenlegi gépet az XP operációs rendszerrel, és egy eszköz cseréje válik szükségessé, az idő előrehaladtával egyre kevesebb olyan új készüléket kap majd, ami a régi gépen is működni fog. Ilyen eszköz lehet egy új nyomtató, scanner, vagy orvosi műszer is.

A különböző programok, melyeket nap mint nap használnak, előbb-utóbb kaphatnak egy olyan frissítést, program fejlesztést, ami már azt eredményezi, hogy nem működnek majd rendesen Windows XP-vel. Az orvosi rendelőkben ilyen gyakran használt program lehet az internet böngésző, a levelező program, a java, vagy a vírusirtó.

Előbb vagy utóbb tehát cserélni kell az operációs rendszert, ami az esetek többségében sajnos magának a számítógépnek a cseréjét is eredményezik.

Amennyiben nem biztos benne, hogy Önnél XP operációs rendszer fut, vagy biztosan tudja és szeretne tanácsot kérni a cserével kapcsolatban, kérjük keresse kollégáinkat.

Amit kínálunk:

  • Pontos, érthető tájékoztatás a jelenleg használt gépével és eszközeivel kapcsolatban.

  • Amennyiben a vizsgálat alapján felmerül a számítógép cseréjének lehetősége, kollégáink javaslatot tesznek az új gép paramétereire, figyelembe véve az Ön által használt, számítógéphez csatlakoztatott eszközöket.

  • Ha kéri, nem csak javaslatot ajánlatot is adunk az új gépre, gépekre.

  • A gép kiszállításakor nem csak a háziorvosi szoftverét költöztetjük át az új gépre. Elvégzünk minden olyan beállítást, amivel biztosítható az eddig megszokott használat. Átnézzük a rendszert, segítünk azokban az apró beállításokban, melyekkel hatékonyabban tud dolgozni, vagy jobban teljesít az indikátorok esetén, az ahhoz szükséges adatok egyszerű dokumentálásával.

Friss

Új indikátort vezetnének be a háziorvosoknak

A COPD betegek fokozott gondozását célozza az a tervezett intézkedés, amely szerint a háziorvosok indikátor alapú teljesítményértékelésébe bevennék a COPD-betegek ellátását is.

Közismert, hogy a COPD világszerte, így hazánkban is a negyedik haláloki tényező. Szövődményei gyakran a kardiovaszkuláris megbetegedések, elsősorban az érelmeszesedés, a hipertónia, amelyek vezető szerepet töltenek be a hazai morbiditási és mortalitási statisztikákban. A betegek együttműködésének a javítása éppen ezért kulcskérdés lenne. Ebben nagy szerepük lehet a háziorvosoknak is, hiszen a szakorvosi javaslat alapján egy éven keresztül ők látják el receptekkel a betegeket, s ők figyelmeztetik, illetve utalják őket kontrollvizsgálatra, áll a tervezetben.

A rendelet tervezet szerint nem kellene az önkormányzattal szerződni, ha egy háziorvos-jelölt csak helyettesíteni szeretne.

A háziorvosi, házi gyermekorvosi és fogorvosi tevékenységről valamint a háziorvosok teljesítményértékeléséről és az orvosok gyógyszerrendeléséről szóló rendeletet módosítani készül a szaktárca. A tervezett változások szerint ellátási érdekből olyan, háziorvosi képzést vállaló klinikai szakképesítéssel rendelkező orvosok léphetnének be az alapellátásba, akik egyébként nem praktizálhatnának családorvosként, ugyanis nem kívánnak praxist átvenni, csak helyettesíteni szeretnének.

Ezt a hatályos Praxis II. programban nem tehetik meg, mert a programba lépés feltétele, hogy szerződjenek az illetékes önkormányzattal. Miután erre igény mutatkozik az orvosok részéről, a jelenlegi megkülönböztetést szeretné a szaktárca megszüntetni, hiszen egyre növekszik a betöltetlen körzetek száma, valamint a családorvosok magas átlagéletkora is indokolttá teszi a lépést. Ha a jogszabály hatályba lép, akkor az remények szerint szabályozott keretet adhat a helyettesítő tevékenység végzésének.

Mint ismeretes, a jelenleg érvényben lévő szabályozás szerint háziorvosi tevékenységet végezhetnek az alábbi területek szakorvosai: anaeszteziológia-intenzív terápia, belgyógyászat, bőrgyógyászat, csecsemő-gyermekgyógyászat, fertőző betegségek, fül-orr-gégegyógyászat, gyermeksebészet, honvédorvostan, katasztrófaorvostan, idegsebészet, neurológia, ortopédia, oxyológia, pszichiátria, reumatológia, reumatológia és fizioterápia, sebészet, sportorvostan, szemészet, szülészet-nőgyógyászat, tüdőgyógyászat, urológia, traumatológia, üzemorvostan.

(forrás: weborvos.hu)

Törzs

Publikus gyógyszertörzset érintő változás

Felhasználóink jelezték, hogy a március 1-jétől érvényes PUPHA törzs adatai alapján az INEGY készítmény szakorvosi javaslatra történő felírása nem lehetséges. Az ok, hogy a javaslat szerinti EÜ 90 1/d pont helyett az 1/f szerepel a törzsben.

Megkeresésünkre március 12-én, reggel az alábbi tájékoztatást kaptuk:

„Tisztelt Felhasználók!
A hóközi gyógyszertörzs kiadására az Inegy nevű gyógyszer felírhatóságának pontosítása miatt került sor (a gyógyszerek ár- és támogatási adatai változatlanok maradtak). A változások a gyógyszertári elszámolásokat nem érintik. Kérjük a vényíró szoftverek üzemeltetőit, hogy minél hamarabb frissítsék a felíró szoftverek adatbázisát.
köszönettel:
Országos Egészségbiztosítási Pénztár
Ártámogatási Főosztály”


Tekintse meg, töltse le a hóközi gyógyszertörzs változásokat összefoglaló dokumentumot.


Köszönjük azoknak a felhasználóinknak, akik jelezték felénk, ezzel is segítve a többi felhasználó munkáját.